Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ


Γράφει ο Μιχαήλ Ζαφείρης

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Πατρός ημών Ιωακείμ "του Παππουλάκη", του Ιθακησίου, στο χωριό Σταυρός Ιθάκης.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 23 Μαΐου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 24 Μαΐου, τελέστηκε δυσαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και συλλειτουργούντος του οικείου ποιμενάρχου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεοφίλου.

Στη Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν, εκτός από τις αρχές και τα σώματα ασφαλείας του νησιού και συνοδεία της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Ιράς Λευκάδος με επικεφαλής την καθηγουμένη μοναχή Αντωνία.

Τον θείον λόγον κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος αναφέρθηκε στην μνήμη των 318 Πατέρων των συγκροτησάντων την Α' Οικουμενικήν Σύνοδον, στην οποία εκδιώχθηκε ο Άρειος.

Συνέδεσε την εορτή των Αγίων Πατέρων με την εορτή του Οσίου Ιωακείμ του Παπουλάκη του εξ Ιθάκης, αναλύοντας την βιοτή του Αγίου και τα πνευματικά του χαρίσματα.

Ο Όσιος Ιωακείμ ο Ιθακήσιος ή Όσιος Ιωακείμ ο Βατοπεδινός ή απλά Όσιος Ιωακείμ ο Παπουλάκης γεννήθηκε στο μικρό χωριουδάκι Καλύβια, απέναντι από το Σταυρό της Ιθάκης το έτος 1786. Σε κάποιο από τα ταξίδια του, έφυγε από το πλοίο και πήγε στο Άγιον Όρος.

Εκεί έγινε μοναχός στην Μονή Βατοπεδίου και από Ιωάννης ονομάστηκε Ιωακείμ.

Στο μοναστήρι έμεινε 20 περίπου χρόνια και έγινε υπόδειγμα αρετής και πνευματικής προκοπής ανάμεσα στους υπόλοιπους μοναχούς.

Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση έφυγε από το μοναστήρι και πήγε ως ιεραπόστολος στην Πελοπόννησο.

Από εκεί φυγαδεύει στα Επτάνησα πολλούς γέρους και γυναικόπαιδα μαζί με τον παπα-Γιάννη Μακρύ από την Πύλαρο της Κεφαλονιάς.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σταυρού Ιθάκης π. Χρήστος Λυκουρέσης, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς που παρευρέθηκαν στις Ιερές Ακολουθίες και τον κόσμο που ανταποκρίθηκε και βοήθησε εθελοντικά για την αποπεράτωση της Ιεράς Πανηγύρεως.

Ως ανταπόδοση των ευχαριστιών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης, αφού ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την παρουσία του στον Νησί και στις Ιερές Ακολουθίες προς τιμήν του Οσίου Ιωακείμ, επήνεσε δημοσίως τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού για την άψογη οργάνωση που υπήρξε καθ'όλη την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών.