Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Με λαμπρότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάτηκε η μνήμη των Αγίων Ενδόξων και Θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού και της μητρός αυτών Θεοδότης στην Πάτρα. Κέντρο του εορτασμού ήταν το ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας Παντοκράτορος που ευρίσκεται επί της Λεωφόρου Δημητρίου Γούναρη.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 31 Οκτωβρίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου. 

Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 1 Νοεμβρίου, τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Όρθρος και εν συνεχεία η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος ομίλησε επικαίρως.

Στις ομιλίες του ο Θεοφιλέστατος, τόσο κατά την Ακολουθία του Εσπερινού, όσο και κατά την Θεία Λειτουργία αναφέρθηκε στο ρόλο της χριστιανής μητέρας των Αγίων Αναργύρων, της Αγίας Θεοδότης, η οποία με τα νάματα της πίστεως και της ευσεβείας γαλούχησε τους υιούς της Κοσμάν και Δαμιανόν. Ιδιαιτέρως τόνισε το νόημα της αληθινής αγάπης που είχαν οι Άγιοι Ανάργυροι προς τον Θεό και τον άνθρωπο, την οποία αγάπη τους προσέφεραν στον κάθε πονεμένο άνθρωπο ανιδιοτελώς. Ωστόσο υπογράμμισε πως η αληθινή αγάπη έχει την δύναμη να μετατρέψει τον κόσμο σε κόσμημα και την κόλαση σε παράδεισο. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Θεοφιλέστατος σημείωσε πως "εάν σήμερα ζούμε μέσα στην κρίση τούτο οφείλεται στην απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό και τις πνευματικές αξίες. Όλοι μας πρέπει να αγωνιστούμε τον αγώνα τον καλό, να μετέχουμε των Ιερών Μυστηρίων της Αγίας μας Εκκλησίας για να γευθούμε της χαράς του Παραδείσου, της Βασιλείας των Ουρανών..."